Lipsa de informare duce, uneori, la percepţia – greşită – că astfel de cazuri sunt rare sau că e nevoie condiţii excepţionale – copil singur/răpit/pierdut – pentru ca un abuz să se întâmple. Adevărul trist este că abuzul sexual infantil este mai frecvent decât vrem să ne imaginăm şi, de cele mai multe ori, abuzatorii sunt persoane aparent normale, iar copiii abuzaţi pot avea şi ei un comportament aparent normal. Mai jos puteţi regăsi detalii în acest sens.

 

Cine?

Adesea, cei care molesteaza copii arată și se poartă absolut firesc. Pot fi vecini, polițiști, prieteni sau membri ai familiei. Pot lucra în școli, biserici sau grădinițe. De asemenea, e important să înțelegem că adesea ei pot fi chiar alți copii.

–       Aproximativ 90% dintre copiii care sunt abuzați sexual își cunosc abuzatorul. Aproximativ 30% dintre copiii abuzați sexual sunt victime ale unui membru al familiei (Finkelhor, D. (2012). Characteristics of crimes against juveniles. Durham, NH: Crimes against Children Research Center.);

–       Pentru copiii abuzați sub vârstă de 6 ani, 50% dintre abuzatori erau membri ai familiei;

–       Membrii familiei sunt responsabili pentru 23% dintre abuzurile dintre 12 și 17 ani;

–       Aproximativ 60% dintre copii sunt abuzați de cineva în care au încredere sau care face parte din cercul familiei.;

–       40% dintre copiii abuzați au fost victimele unui alt copil mai mare și/sau mai puternic. Dintre aceștia, 14% au vârstă sub 13 ani;

–       Abuzatorii copii au un risc mai mare de a acționa în școli sau grădinițe și asupra băieților.

 

Unde?

Abuzul are adesea loc în circumstanțe specifice, aproape surprinzătoare. 81% dintre toate abuzurile asupra copiilor sunt 1:1 (un abuzator-o victima). Copiii cu vârste între 6 și 11 ani au un risc mai mare de a fi abuzați împreună cu alte victime. Majoritatea acestor abuzuri au loc într-un domicliu, tipic cel al victimei. Conform studiilor, orele-țintă sunt 8 a.m., 12 p.m și între 3 și 4 după-amiaza. Pentru adolescenți, mai există un vârf de incidența, în orele târzii ale serii.

 

Factori de risc

–       Structura familiei: risc crescut pentru copiii din familiile monoparentale; riscul este crescut atunci când apare un nou partener pentru părinte;

–       Copiii din centrele de plasament au un risc de 10 ori mai mare;

–       Fetele au un risc de 5 ori mai mare de a fi abuzate;

–       Deși există un risc la orice vârstă, copiii sunt cel mai vulnerabili între 7 și 13 ani, cu o vârstă mediană a copiilor abuzați de 9 ani.

–       Copiii din mediul rural au un risc dublu;

–       Copiii din familii cu posibilități economice limitate sau în care un membru a fost condamnat au un risc crescut.

 

Consecințe

–       Problemele emoționale și psihice sunt adesea prima consecință și primul semn al abuzului sexual infantil;

–       Victimele au un risc crescut pentru tulburarea de stres post-traumatic, anxietate, depresie și chiar suicid;

–       Dezvoltarea poate fi încetinită și acești copii pot ajunge adulți disfunctionali;

–       Problemele de comportament, incluzând agresivitatea și, în general, un comportament etichetat ca rebel, sunt frecvente;

–       Victimele abuzului sexual infantil au un risc crescut de comportamente ca și consumul de droguri, alcool etc;

–       Rezultatele școlare sunt adesea afectate, mai ales prin tulburări de memorie, lipsa de concentrare, o rată crescută de absenteism și dificultăți de adaptare;

–       39% dintre fetele cu vârste între 7 și 12 ani, cu un istoric de abuz sexual infantil, au dificultăți academice;

–       Adolescenții cu un astfel de istoric au un risc de 5 ori mai mare de delincvențe;

–       Obezitatea și tulburările de alimentație sunt mai comune la persoanele cu istoric de abuz sexual;

–       Supraviețuitorii adulți au un risc crescut de manifestări psihosomatice și adesea se raportează fibromialgie, sindrom premenstrual deosebit de sever, sindrom de intestin iritabil, amenoree. De asemenea, au un risc cu 30% mai mare de a dezvoltă diabet, cancer, probleme cardiace sau hipertensiune.

Astfel, pe lângă dimensiunea personală teribilă a acestor abuzuri, există și o importantă influență asupra sănătății publice.

 

Mediul Online şi abuzul sexual infantil

O dată cu locul tot mai important ocupat de tehnologie în viețile noastre, Internetul a devenit un nou și greu de controlat factor de risc pentru copii și tineri. Câteva studii din Suedia au investigat riscurile online pentru tineri și au descoperit că 9.4% dintre fete și 6.3% dintre băieții cu vârste între 16 și 19 ani au raportat postarea unei poze sau a unui video cu caracter sexual cu ei ca personaj principal, iar 2.5% au menționat distribuirea de imagini cu caracter explicit împotriva voinței lor (Ungdomsstyrelsen, 2009). Medierådet (2010) a concluzionat că 21% dintre copiii cu vârste între 12 și 16 ani, pe care i-a urmărit, au discutat cu cineva despre sex pe Internet în ultimul an, mai mult de o treime fiind străini.

Contactul online poate conduce și la o legătură offline, care poate fi un pericol real pentru tineri. Într-un studiu din Norvegia (Suseg et al., 2009), 35% dintre băieți și 26% dintre fete au admis că s-au întâlnit cu cineva pe care l-au cunoscut online și mai puțin de 5% dintre aceste întâlniri au fost associate cu o formă de abuz sexual. De asemenea, aplicațiile de dating moderne sunt ușor accesibile minorilor.

Wagner (2008) a descris cazul a 58 fete care au fost atrase într-o relație sexuală cu un bărbat care, online, pretinsese a fi femeie.

Pe de altă parte, Internetul este și un aliat în lupta împotriva abuzului și în diseminarea campaniilor de conștientizare, cu apariția a numeroase astfel de campanii.

Resurse:

https://www.d2l.org/wp-content/uploads/2017/01/all_statistics_20150619.pdf

www.fapmi.es

https://www.unicef-irc.org/publications/650-child-safety-online-global-challenges-and-strategies.html

https://pixabay.com/ro/swing-rush-teren-de-joac%C4%83-pentru-1365713/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *