Cine suntem

 MARIANA PETRICĂ

În prezent sunt mămică, iar în trecut am fost profesoară. La un moment dat am devenit conștientă de faptul că abuzul sexual infantil este o realitate pe care, de prea multe ori, alegem să o ignorăm, contribuind astfel, tacit, la perpetuarea ei. Am decis să fac ceva în acest sens.

 CRISTIANA CĂNULESCU

Cred că doar acționând putem lumina chiar și cel mai adânc întuneric și doar ajutând putem vindeca. Abuzul sexual infantil nu mai poate fi ignorat și îmi doresc să înțelegem cu toții ca cercul acestor abuzuri poate fi întrerupt doar împreună.

Ce facem

Obiectivul nostru este să ajutăm la prevenirea abuzului sexual infantil şi să susţinem victimele şi supravieţuitorii unui astfel de abuz. Una dintre ideile de bază este aceea că o persoană informată are şanse mult mai mari să nu fie abuzată, să întrerupă sau să raporteze abuzul şi să se vindece mai uşor.

În acest moment, CERC oferă o serie de informaţii, atât de necesare, în acest domeniu. Materialele noastre sunt, în principal, traduceri ale unor articole promovate de alte astfel de platforme – de fapt adevărate ONG-uri – în afară ţării noastre. Veţi regăși aici informaţii despre ce înseamnă abuz sexual infantil, cum poate fi prevenit, sau cum e bine să ne comportăm, când aflăm că un copil a fost abuzat sexual.

Site-ul este structurat pe trei mari categorii – Prevenţie, Victime şi Supravieţuitori – , astfel încât persoanele interesate să poată găși uşor informaţia de care au nevoie. Periodic, vom adăuga noi documente. Există, de asemenea, o categorie specială dedicată Legislaţiei, încă în curs de dezvoltare, şi un Blog.

De ce

Ar trebui aici să oferim statistici cu privire la numărul de copii abuzaţi sexual în România. Adevărul e că, în ceea ce priveşte cazurile de abuz sexual infantil, statisticile deja existente nu sunt cele mai relevante – deşi şochează totuşi. De cele mai multe ori, victimele abuzului sexual aleg să tacă. Le este ruşine sau se simt vinovate. Alteori, deși simt că ceva este în neregulă, nici nu sunt cu adevărat conştiente de faptul că au fost abuzate sau de drepturile pe care le au.

Cazurile de abuz sexual infantil sunt destul de greu de descoperit, iar atunci când copilul vorbeşte totuşi, se loveşte de neîncrederea adultului sau de faptul că acesta, efectiv, nu ştie cum să se comporte. Uneori apare şi învinovăţirea, chiar publică a copilului, fapt care duce doar la înrăutăţirea lucrurilor.

Un copil nu este niciodată vinovat de faptul că a fost abuzat sexual, nu ar trebui să simtă ruşine şi ar trebui să primească, la timp, ajutorul potrivit pentru că, da, există vindecare în astfel de cazuri.

Conştientizarea prevalenţei abuzurilor sexuale infantile – fără crearea de panică – şi informarea cu privire la cum să prevenim (da, putem preveni!) şi cum să ajutăm va conduce la un număr din ce în ce mai mic şi la o vindecare reală.

Statistic, fiecare dintre noi cunoşte deja un copil abuzat sexual sau un supraviețuitor al unui astfel de abuz. Doar că, cei mai mulţi, nu suntem conştienţi asta!

Obiective pe termen lung

Obiectivul nostru este transformarea într-o Asociaţie, moment în care ne propunem să:

  • Desfăşurăm campanii de informare în care să trangem un semnal de alarmă cu privire la abuzul sexual infantil, la modul în care poate fi prevenit şi în care victimele sau supravieţuitorii se pot vindeca;
  • Sa dezvoltăm şi promovăm instrumente utile pentru prevenirea abuzului sexual infantil;
  • Să încurajăm victimele şi supravieţuitorii să mărturisească abuzul;
  • Să susţinem victimele şi supravieţuitorii în demersul legal şi în procesul de vindecare, prin îndrumarea către persoane competente (psihoterapeuţi sau avocaţi) sau prin oferirea unor servicii gratuite, când este necesar;
  • Să înfiinţam un Hotline pentru victime şi supravieţuitori.

Afla noutatile

Inscrie-te la newsletter si te vom instiinta cand apar articole importante