Un copil informat este mai puţin vulnerabil. Dacă un copil nu îşi cunoaşte propriul corp şi nu ştie că zonele intime sunt cu adevărat intime, nu va găsi argumentele potrivite pentru a se împotrivi unui potenţial agresor. Chiar dacă instinctul îi va spune că nu e ok, dacă adultul îi transmite că nu e nimic în neregulă, eventual că totul e o joacă, cel mai probabil, copilul va accepta abuzul. Mai mult, dacă viitorul adolescent crede că barza aduce copii, nu va vedea nimic în neregulă în a avea relaţii sexuale neprotejate.

Educaţia sexuală la vârstele mici nu e despre a îi învăţa pe copii cum să facă sex, ci despre a îi învăţa să îşi cunoască propriul corp şi funcţiile acestuia. Exact la fel cum îi învăţăm despre toate celelalte părţi ale corpului, e nevoie să le vorbim şi despre zonele intime. Ruşinea pe care o transmitem, uneori, copiilor cu privire la propriul corp şi la relaţiile intime se transformă într-un puternic atu pentru potenţialul agresor. Acesta va profita de ruşinea pe care copilul a învăţat să o simtă şi va exploata acest sentiment la maxim, mai întâi pentru a îl convinge să accepte abuzul şi apoi pentru a îl constrânge să păstreze secretul.

Cunoaşterea în profunzime a propriului corp, inclusiv a organelor intime şi a funcţiilor îndeplinite de acestea este, deopotrivă, utilă şi sănătoasă şi are un rol foarte important în prevenirea abuzului sexual infantil.

În acest sens, puteţi găsi mai jos o listă cu cărţi şi link-uri utile, atât pentru copii foarte micuţi (3 ani), cât şi pentru adolescenţi şi părinţi.

Cărţi pentru copii:

Unde-a dispărut Pişpirel, scrisă de Nicholas Allan, este o carte care explică într-un mod foarte ingenios cum apar de fapt copiii. Pişpirel este un spermatozoid care participă la o cursă, la finalul căreia premiul este un ou. După ce Pişpirel câştigă premiul, în mod miraculos în burta doamnei Brown se dezvoltă un copil. Cartea este scrisă într-un limbaj foarte simplu, perfect pentru copii.  Este o poveste, nu oferă detalii anatomice, lasă părintelui şi copilului libertatea de a intra, sau nu, în detalii.

Adevărul gol goluţ, scrisă de Ioana Chicet-Macoveiciuc, prezintă mai multe situaţii dificile şi modalităţi de rezolvare a acestora. Cu ajutorul lui Purcelus, Emi, băieţelul din carte şi, alături de el, toţi copiii care o citesc, învaţă despre importanţa respectării intimităţii la toaletă, sau când facem duş; despre faptul că nu ar trebui să fim atinşi, sau să atingem alte persoane în zonele intime, fără acordul lor. Foarte important, cartea aborbează şi situaţia în care un copil este acostat de un străin şi îl învaţă pe acesta cum să reacţioneze. Este potrivită începând cu vârsta de 3 ani.

Corpul uman. Lanterna magică este o carte în care copiii mici pot descoperi corpul uman cu ajutorul unei lanterne magice. Nu se insistă pe părţile intime, dar este prezentat bebeluşul în burtica mamei şi felul în care acesta se dezvoltă. Modul în care este concepută cartea este foarte atractiv pentru cei mici.

Cărţi şi alte resurse pentru copii mai mari şi adolescenţi:

Domnul şi Doamna Hormon, Babette Cole – descriere detaliată aici ;

Mami nu mi-a spus, Babette Cole – descriere detaliată aici;

Ce se întâmplă cu mine (pentru fete), Susan Meredith;

Ce se întâmplă cu mine (pentru băieţi), Alex Frith;

Prima mea carte despre sex şi corpul meu, Editura Aquila;

See inside your body, Usborne;

Your body belongs to you, Cornelia Spelman;

Sexul vs. Barza este o platformă de educaţie sexuală în format video, utilă atât pentru copii/ adolescenţi, cât şi pentru părinţi.

Cărţi pentru părinţi:

Ce le spunem copiilor şi adolescenţilor despre sex este scrisă de Meg Hickling şi este extrem de utilă pentru părinţii care nu ştiu cum să abordeze subiectul.

Prevenţia înainte de toate. Cum să protejăm copiii de abuzul sexual, Raffauf Elisabeth, Editura Trei.

 

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/fat%C4%83-alb-fun-copil-literatur%C4%83-3038974/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *