Ca supraviețuitor al unui abuz sexual infantil, poți retrăi abuzul (prin flashback-uri sau amintiri normale) la o intensitate atât de mare încât poți uita că în prezent ești un adult cu mult mai multe resurse, comparativ cu copilul neajutorat și neputincios din trecut. Te poți simți panicat, ca și cum ai fi închis într-o capcană, neajutorat sau neputincios, în momentele în care amintirile revin.

Toate aceste emoții și senzații sunt însă normale, iar amintirile sunt un semn că vindecarea a început.

În astfel de momente grele, tehnicile de ancorare în prezent, descrise mai jos, te pot ajuta:

 

Este important să te conecteazi cu respirația ta, cu cele cinci simțuri și cu corpul tău. Aceasta este cea mai bună modalitate de a te calma atunci când flaschback-urile sau anxietatea sunt copleșitoare.

  1. Respiră. Stai pe un scaun, pune ambele picioare pe podea și respiră încet și în mod constant, în burtă, până când simți cum te destinzi.

Inspiră de două ori și respiră de patru ori.

Rămâi concentrat(ă) pe respirație, pe felul în care inspiri și expiri.

Respiră în acest fel pentru cel puțin cinci minute sau până când respirația ta devine mai calmă.

  1. Verifică-ți cele cinci simțuri.

Spune cu voce tare ce descoperi, pe măsură ce îți verifici fiecare din cele cinci simțuri.

Miros – Ce miroși? Ia ceva ce îți place și miroase profund. Un miros liniștitor este cel mai rapid mod prin care poți transmite sistemului tău nervos senzația de calm și siguranță.

Atinge. Ce poți atinge în jurul tău? Cum se simte scaunul pe care ești așezat, sau cum se simt hainele pe corpul tău? Ține o ceașcă cu ceai cald în mâini sau o sticlă rece pe față. Observă senzațiile pe care le ai.

Vezi – Ce vezi în jurul tău? Spune cu voce tare ce poți vedea.

Gustă – Poți gusta orice? Spune cu voce tare ce gust a avut ultimul lucru pe care l-ai mâncat. Descrie în detaliu. A fost dulce? Acru? Ți-a plăcut?

Auzi – Ce poți auzi? Descrie în detaliu ce poți auzi. Este zgomot? Sunt păsări? Este respirația ta? Sunt oameni care vorbesc?

  1. Mișcă-ți corpul.

Lovește cu picioarele în podea și observă senzația pe care o ai și sunetul produs, pe măsură ce acestea au atins podeaua.  Amintește-ți că acum poți alerga. Mișcă-te de jur împrejur. Acordă-ți timp să observi fiecare pas și fii atent la cum îți simți picioarele, brațele și mâinile în timp ce te miști.

Ridică-ți umerii și apoi lasă-i să cadă. Repetă de câte ori e necesar pentru a te elibera de tensiune.

Bate din palme și freacă-ți mâinile una de alta. Ascultă zgomotul făcut și simte senzațiile din brațe și picioare.

 

Surse

https://napac.org.uk/path-to-recovery/

https://pixabay.com/ro/femeie-fericire-sunrise-siluet%C4%83-570883/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *