Rupe cercul abuzului! Nu este prea târziu!
Adulţii care au suferit abuzuri sexuale în copilărie au nevoie şi merită o şansă de a vorbi despre ce li s-a întamplat, de a înțelege cum i-a afectat această experiență și de a se vindeca. În plus, sunt cei care pot opri acest cerc al abuzurilor și pot preveni abuzuri ulterioare.
Găsește suportul de care ai nevoie
Dacă ești un supraviețuitor, e indicat să cauți ajutor specializat. Multe tipuri de terapii sunt disponibile și te pot ajuta. În orice punct al vieții te afli, să ceri ajutor nu este o rușine, ci un drept.
Grija că i se poate întâmpla și altui copil
Este firească. Este important să împărtășești aceste griji cu oameni capabili să protejeze acel copil. Ai încredere în intuiția ta!
Denunță!
Poate fi un pas important către vindecare.
Trebuie să înțelegi că nu e ceva în neregulă cu tine, abuzul nu te definește și te poți vindeca. Există însă simptome sau sechele pe care e bine să le cunoști. Ele sunt cu atât mai intense cu cât abuzul a început la o vârstă mai mică și s-a extins pe o durată mai mare, sau dacă el a avut loc în familie. Evenimentele obișnuite într-o familie și adesea considerate fericite sau perfecte te pot afecta și readuce emoțional în trecut (nunți, botezuri etc). Următoarele sunt comune:
– Reacții emoționale: frică, teamă, vină. Pot evolua ulterior către depresie sau anxietate;
– Simptome ale tulburării de stress post-traumatic: gânduri repetitive și supărătoare despre abuz, flashbackuri sau coșmaruri;
– Adesea, victimele pot ajunge să creadă că au fost de vină și au meritat, ajungând uneori în relații disfuncționale;
– Fizic: durere cronică și difuză, mai ales în regiunea pelvină, toleranță scăzută la durere, tulburări alimentare. Există un risc crescut de abuz de alcool sau alte substanțe.
– Sexual: tulburări de libido, comportamente de risc, număr foarte mare de parteneri. Sarcinile la vârste timpurii sunt frecvente. Vaginitele nespecifice și durerile sunt, de asemenea, des întâlnite.
Supraviețuitorii pot fi mai vulnerabili în situații de risc și pot fi cu mai mare ușurință înșelați.
Cum te poţi vindeca?
Un bun pas de început este căutarea unui terapeut. E normal să ai întrebări:
Ce este terapia? Psihoterapia e un spațiu sigur, deschis, fără judecăți și etichete, unde poți învăța mai multe despre ce ți s-a întâmplat și unde poți începe să te vindeci. Când cauți un terapeut, trebuie să îi iei în considerare experiența și personalitatea. Este bine să știi că terapia cognitiv-comportamentală și o tehnică numită EDMR sunt frecvent indicate pentru cei care au trecut printr-o astfel de experienţă. În acelaşi timp, fiecare persoană este diferită şi, la fel de bine, pot funcţiona şi alte tipuri de terapie, cum este psihanaliza şi nu numai.
Nu există un timp limită în care te vei recupera și nu e nevoie să te grăbești. Este un proces complex, dar fiecare zi te va aduce mai aproape de un tu vindecat și liber!
Exemple studii de caz:
– Ioana, 47, caută ajutor la terapeut pentru că se află într-o relație după ce, mai bine de 15 ani, a evitat apropierea intimă. Ea a fost abuzată sexual când avea 13 ani de către un unchi și simte o furie intensă de fiecare dată când un bărbat își manifestă interesul sexual față de ea. Recent a cunoscut un bărbat de care pare interesată, dar îi e teamă de cum va reacţiona. Are atacuri de panică de fiecare dată când devin mai apropiați. Propunere: învățarea de tehnici de relaxare, acceptarea durerii și anxietății, jurnal.
– Iulia, 34, a avut nenumărate relații abuzive în ultimii 10 ani. Observă un tipar, dar continuă să își ierte partenerii și să se învinovățească pe ea însăși pentru acțiunile lor. Terapia a ajutat-o să înțeleagă cum partenerii ei se asemeana tatălui care a abuzat-o ani la rând.
http://www.secasa.com.au/assets/Documents/Reclaiming-myself-after-child-sexual-abuse.pdf
http://www.stopitnow.org/help-guidance/online-help-center/adult-survivor
Photo by Paola Chaaya on Unsplash